Zranění meteoritem

Zranění meteoritem - nebezpečí z nebes?

 Asi nejčastěji uváděnými zraněními spojenými s dopadem jsou zranění malého chlapce v Ugandě a ženy v Sylacauga v USA.

V srpnu 1992 hrál chlapec se svými kamarády fotbal, kdy déšť asi 50 meteoritů zasypal hřiště na kterém sportovali. Meteority byly různé velikosti od 0,1 g do 27,4 kg a chlapce zasáhl do hlavy jeden z menších kamenů o hmotnosti přibližně 3 g. Jelikož pád kamene byl zbržděn korunami stromů vyvázl chlapec spíše s modřinami než s vážnějšími zraněními.

Dalším velmi známým případem můžeme uvést ženu jménem Ann Hodges. Ann odpočívala ve svém domě když 5 kilo vážící meteorit pronikl stropem jejího domu, zasáhl rádio a udeřil ji do oblasti kyčle a ruky. Zprvu si myslela, že vybuchl její plynový ohřívač, poté ale na zemi spatřila kousek kamene. Ann Hodges byla v roce 1954 prvním zdokumentovaným případem, kdy meteorit zasáhl člověka. Přestože utrpěla pohmožděniny a otok kyčle a ruky, neutrpěla žádná jiná fyzická zranění.

Z těchto dvou jediných známých případů vyplývá, že nebezpečí dopadu meteoritu na člověka je minimální. Člověk, který by dostal přímý zásah, by sice pravděpodobně zemřel z důvodu obrovské energie, který může i velmi malý meteorit disponovat. Přesto ale nejsou zdokumentovány žádné případy úmrtí člověka v důsledku dopadu meteoritu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz