Erg Chech 002 - láva starší než naše Země

V květnu 2020 došlo k mimořádnému objevu v oblasti Erg Chech na západě Sahary. Po měsících hledání v nekonečném pískovém moři narazila skupina hledačů meteoritů na tvrdý předmět, který se brzy ukázal být historickým nálezem. Nešlo o běžný meteorit, ale o něco dosud nevídaného.

Objekt, nyní známý jako meteorit Erg Chech 002, byl identifikován jako hornina stará přibližně 4,566 miliardy let. To znamená, že je starší než Země, která vznikla asi o 23 milionů let později. Erg Chech 002 je tedy svědkem pradávné historie naší Sluneční soustavy.

Ještě víc fascinující je, že meteorit Erg Chech 002 vznikl sopečnou činností. Musí tedy pocházet z natolik velkého tělesa, aby zde probíhala vulkanická činnost. Šlo tedy téměř jistě o protoplanetu, která ale v dalším vývoji Sluneční soustavy zanikla. Je pravděpodobné, že jeho mateřská planeta vznikla jen dva miliony let po vzniku sluneční soustavy, a meteorit se od ní oddělil asi po dalším milionu let. Tato mateřská planeta byla pravděpodobně pohlcena jednou z větších současných planet sluneční soustavy.

Pohledem na detaily tohoto meteoritu tak nejenže zkoumáte divoké prostřední, ze kterého vzešla i naše planeta, ale zároveň držíte v ruce jeden z nejstarších objektů který kdy lidstvo na Zemi objevilo. 

V naší nabídce naleznete jak drobné, několik gramů vážící kousky, tak i tenké plátky nařezané z velkého, přes 300 gramů vážícího kusu.

Erg Chech 002 se vyznačuje svým složením, které je neobvyklé ve srovnání s podobnými objekty. Je téměř celý tvořen krystaly s obsahem křemene, což je u meteoritů vzácnost. Dále obsahuje výrazné krystaly pyroxenu, které tvoří zelené a průsvitné části.

Klasifikovaný jako andezit, je Erg Chech 002 raritou mezi více než 3000 známými meteority z plášťů různých planet a asteroidů, kde převládá bazalt a andezitové meteority byly dosud nalezeny jen v několika případech. Tento fakt svědčí o tom, že meteorit musel vzniknout uvnitř planety s velkým množstvím vody. Také izotopy kyslíku se neshodují s žádným jiným achondritem - meteoritem z Měsíce, Marsu, či asteroidů, jako je Vesta.

Do dnešního dne bylo nalezeno přibližně 30 kg různě velkých kusů a další nálezy se již neobjevují. To naznačuje, že tento počet bude pravděpodobně konečný a je téměř jisté, že cena tohoto meteoritu bude nadále stoupat.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz