Marsovský Shergotitte Amgala 001

Amgala 001 je krásný meteorit nalezený v roce 2022 v Západní Sahaře. Tento meteorit je oficiálně klasifikován jako marsovský shergottit a je jedním z pouhých 307 meteoritů tohoto typu.

Jeho fyzikální charakteristiky zahrnují lehce opotřebovaný zevnějšek s hnědou barvou a výrazným hrbolkatým vzhledem, zatímco čerstvý vnitřek je šedo-zelený s tmavými olivinovými fenokrysty. Tento meteorit obsahuje zónované olivinové fenokrysty až do délky 2 mm a je složen z prizmatického, zónovaného klinopyroxenu a maskelynitových jehlic, spolu s částmi alkalického živce, pyrhotitu, ulvöspinelu, chromitu, ilmenitu, baddeleyitu a chlorapatitu.

To co je na meteoritu Amgala 001 nejkrásnější jsou temně černé, tenké šokové žíly (shock veins), které vznikly působením vysokého tlaku a teplot při průletu meteoritu atmosférou.

Kousky vystavené v našem eshopu jsou zakoupeny přímo od Marka Lyona, který je uveden v oficiální databázi Meteoritical Bulletin.

Amgala 001 jednoznačně patří mezi nejkrásnější marsovské meteority a stejně jako ostatní shergotitty je patřičně vzácná.
Aktuálně máme v nabídce tyto meteority Amgala 001.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz