Lunární meteorit NWA 15604

Lunární meteorit NWA 15604 představuje další z krásných kosmických objevů.  Tento meteorit byl objeven v srpnu 2022 skupinou lovců meteoritů v Nouadhibou v Mauritánii a s celkovou známou hmotností 2,3 kg se řadí mezi 329 oficiálně schválených meteoritů klasifikovaných jako lunární.

Meteorit NWA 15604 se vyznačuje svým složením, které nabízí pohled na geologickou minulost Měsíce. Je tvořen brekcií, což je druh horniny složený z úlomků minerálů či skal, spojených v jemnozrnný matrix. Tento meteorit obsahuje minerální úlomky až do velikosti 3 mm, mezi něž patří anortit, olivín a augit, spolu s několika fragmenty taveniny.

Meteorit se skládá z mnoha hnědých fragmentů bez roztavené kůry, což naznačuje, že prošel složitým procesem při vstupu do zemské atmosféry. Každý jeden kousek, který máme v nabídce je tak něčím zajímavý a jeho pozorování z blízka vás jen tak neomrzí.

Je jeho geochemické složení se vyznačuje různým obsahem železa a vápníku. Například olivin má poměr železa a manganu (FeO/MnO) 82±7, zatímco u low-Ca pyroxenu je tento poměr 55±5. Dále meteorit obsahuje kalcický plagioklas s velmi vysokým obsahem anorthitu (An96.2±0.5), což je vzácné a významné pro pochopení lunární geologie.

Více o jeho složení zde.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz